Wijkbelang Westeinde

Lees verder

Zienswijzen Gebiedsontwikkeling WTC/Cambuur

De gebiedsontwikkeling WTC/Cambuur blijft Wijkbelang Westeinde een mooi plan vinden, maar onze zorgen blijven:

 • De verkeersafwikkeling op het kruispunt Harlingerstraatweg-Slauerhofweg bij Crystalic.
 • Te verwachten parkeerhinder in de wijk.
 • De toekomst van ons winkelcentrum.

De zorgen over de parkeerhinder zijn wel een beetje weggenomen door harde toezeggingen van Cambuurzijde dat Westeinde door toezichthouders zal worden afgesloten (inclusief de wegen vanaf de Valeriusstraat) bij wedstrijden van Cambuur. De door ons gevraagde integrale aanpak van de kruising bij Crystalic en de verkeersafwikkeling tussen deze kruising en het Europaplein is uit de business-case gehaald (onbespreekbaar!) en maakt dus ook niet deel uit van het bestemmingsplan. Dat geeft tijd en ruimte en de eerste gesprekken hierover hebben plaatsgevonden.

‘Wij beschouwen het als een positieve ontwikkeling en zien het als een verrijking voor de stad. Dat neemt niet weg, dat de beoogde komst van twee grote supermarkten, ons grote zorgen blijft baren. Dat is de reden waarom wij gemeend hebben zienswijzen te moeten indienen. Onze zienswijzen hebben betrekking op onderdelen van het ontwerpbestemmingsplan’, Dit staat in de zienswijzen Wijkbelang Westeinde Leeuwarden tegen ontwerpbestemmingsplan Leeuwarden – Gebiedsontwikkeling WTC/Cambuur aan de leden van de gemeenteraad van 4 juni 2019.

Met supermarkten met minder winkeloppervlak (wvo) dan beoogd in het WTC/Cambuur-project maken buurtsupers in de wijk Westeinde meer kans te overleven. Met 750 vierkante meter minder aan wvo voor de Lidl en Jumbo bij WTC/Cambuur en een grotere nieuwe Poiesz in de wijk ontstaat er een betere supermarktstructuur.

Lees hier de zienswijzen

Lees verder

Voorverkoop munten en afhalen bonnenboekjes 

Nog vijf dagen en dan begint het wijkfeest! Vrijdagavond 7 juni van 19.00 uur tot 21.00 uur is de voorverkoop van munten in MFC Eeltsje’s Hiem. Tijdens het wijkfeest kost één munt € 2,- maar in de voorverkoop kunnen leden van Wijkbelang Westeinde munten kopen voor € 1,80 per stuk. Vergeet niet het lidmaatschapskaartje mee te nemen. En handig te weten: u kunt alleen pinnen bij de voorverkoop. Heeft u uw kind aangemeld voor een bonnenboekje? Kom dan vrijdagavond ook naar MFC Eeltsje’s Hiem want dan ligt het bonnenboekje voor u klaar.
Lees verder
Lees verder

Dinsdag 11 juni 20.00-21.30 uur: Saxofoon voorspeelavond

Saxofoon voorspeelavond met de leerlingen van Anne Zwaga. Anne is oprichter en artistiek leider van Blau Hynder waarmee hij muziektheatervoorstellingen produceert. In het jaar van Culturele Hoofdstad schitterde hij in het muziek- en circustheater Finestra Aperta, een voorstelling over het aftasten van de grens van wat mogelijk is. Hij geeft ook saxofoonles. Zo’n 10 van zijn leerlingen laten u tijdens de voorspeelavond horen wat mogelijk is met de saxofoon. Soms spelen ze alleen, soms een duo, soms een ensemble. U zult vast, net zoals zij, veel plezier beleven aan deze avond.

Lees verder
Lees verder

Programma wijkfeest 2019

  Dinsdag 11 juni  
  Tijdstip Activiteit Omschrijving  
  14:30 – 17:00 uur Ga je mee op wereldexpeditie? (Robinson) Deze activiteit is geschikt voor de jeugd van 0 – 8 jaar en 8 – 14 jaar en wordt georganiseerd i.s.m studenten NHLStenden.  
  18:45 – 19:00 uur Opening Wijkfeest Opening Wijkfeest door de voorzitter Wijkbelang Westeinde.  
  19:00 – 21:30 uur Volleybal toernooi Jaarlijkse volleybal toernooi voor teams. Stel zelf je team samen met bijv. je straat, vrienden, bekenden en andere wijkbewoners. Vorig jaar wonnen de Westsoldaten. We zijn benieuwd naar dit jaar. Geef je team op via wijkfeest@wijkbelangwesteinde.nl voor 7 juni.  
  19:00 – 20:00 uur Demonstratie Brandweer Een indrukwekkende show van Brandweer Leeuwarden waarin de Brandweer een aantal van hun dagelijkse werkzaamheden demonstreert en uiteraard kun je zelf op de foto in een brandweerwagen.  
  Woensdag 12 juni  
  Tijdstip Activiteit Omschrijving  
  10:00 – 12:00 uur Bingo Talant Een supergezellige bingo voor de Middelsee Hiem bewoners.  
  14:30 – 16:00 uur Bingo Kids: Leeftijd Groep 1 t/m 4 Kinderbingo met leuke prijzen.  
  16:00 – 17:30 uur Bingo Kids: Leeftijd Groep 5 t/m 8 Kinderbingo met leuke prijzen.  
  15:00 – 17:00 uur Jeu de Boules Maak kennis met Jeu de Boules en leer hier alles over. Graag opgeven bij Y. Kruisinga via mail naar: yskruis@upcmail.nl  
  19:00 – 20:30 uur Volleybal toernooi Doe mee of kom gezellig een team aanmoedigen!  
  19:00 – 21:00 uur Jachtseizoen 10 jr. – 20 jr Ook zo’n fan van Jachtseizoen? Ism. Stijn van StudioStijn het megacoole reallife GPS spel voor de jeugd. Samen met vrienden of onbekenden. Neem je mobiele telefoon mee.  
  21:00 – 23:30 uur Bingo Volwassenen Weer een topavond georganiseerd door Anja met fantastische prijzen. Waarbij een super hoofdprijs en de hapjes niet zullen ontbreken. Leden € 12,50 per persoon en niet-leden € 15,- p.p.  
  Donderdag 13 juni  
  Tijdstip Activiteit Omschrijving  
  14:00 – 16:00 uur 55+ Bingo De traditionele Bingo voor de 55+ wijkbewoners, in Eeltsje’s Hiem  
  16:00 – 18:00 uur Survivalrun Kom rennen, klimmen en klauteren en overleven op de survivalbaan van Westeinde. Trek wel je oude kleren aan!  
  19:00 – 20:30 uur Volleybal toernooi Ook deze dag kun je weer teams aanmoedigen in de poulefase van het toernooi.  
  19:00 – 20:30 uur Voetbal Challenge jeugd Hier wordt de jeugd uitgedaagd om hun techniek en skills te tonen bij de pannakooi. Ook penalty schieten, latje trap en de snelheid van je schot worden gemeten  
  21:00 – 23:30 uur Pub Quiz O.l.v. de quizmaster wordt er in teamverband vragen beantwoord over o.a. Westeinde, sport, politiek, muziek en cultuur. Je kunt je opgeven als team. Een team bestaat uit min. 4 en max. 6 personen. Graag aanmelden voor 12 juni via mail naar: wijkfeest@wijkbelangwesteinde.nl kosten deelname: leden € 2,50 per persoon en niet-leden € 3,50 p.p.  
  Vrijdag 14 juni  
  Tijdstip Activiteit Omschrijving  
  15:00 – 17:00 uur Waterfun Een spetterend waterfestijn i.s.m. Stijn van Studio Stijn, waarbij een waterpistool en handdoek onmisbaar zijn.  
  18:00 – 20:00 uur Volleybal toernooi Reservedag, indien er een dag uitvalt zal er op deze dag nog gespeeld worden.  
  17:30 – 19:00 uur PannenkoekenfeStijn Eet samen met Stijn pannenkoeken, maar niet teveel want daarna moet je nog kunnen swingen! Meld je wel even aan als je pannenkoeken komt eten via wijkfeest@wijkbelangwesteinde.nl.  
  18:00 – 19:00 uur Kinderdisco Gezellig swingen voor de kids met DJ Stijn. Het dak gaat eraf!  
  20:00 – 22:00 uur Klaverjassen Opgave via Hartje Baron 06 234 177 86. Er wordt gespeeld in Eeltsje’s Hiem.  
  20:00 – 00:00 uur Breezer Experience Op vrijdagavond krijgen we een speciale band: The Breezer Experience. De classic rock & roll band van Nederland!  
  Zaterdag 15 juni  
  Tijdstip Activiteit Omschrijving  
  09:00 – 10:00 uur Ontbijt Een door de Poiesz gesponsord ontbijt voor de wijkbewoners. Graag aanmelden via wijkfeest@wijkbelangwesteinde.nl  
  10:00 – 14:00 uur Vrijmarkt rondom veld Een vrije markt voor jong en oud om je spullen te verkopen.  
  10:30 – 12:30 uur InkiPinki Poppentheater Inkipinki woont in Friesland en is de assistent van de poppenkast. De verhalen zijn spannend, grappig en interactief voor kinderen. Laat je daarna mooi schminken.  
  13:00 – 17:00 uur Rodeo Wie bedwingt de Rodeo stier van Westeinde?  
  11:00 – 13:00 uur Jeugdvolleybal toernooi Voor de jeugd van 10 tot 21 jaar. Kom en doe mee, neem je vrienden en vriendinnen mee!  
  13:00 – 15:15 uur Volleybal toernooi finale poules Spannend!  
  13:00 – 15:15 uur Volleybal toernooi finale poules Spannend!  
  15:00 – 16:45 uur Vrouwenvoetbal WK NEDERLAND – KAMEROEN Een wervelende live voetbalwedstrijd van het Nederlands dames elftal op groot scherm in de tent.  
  15:30 – 17:00 uur Volleybal halve finales / finales Eindelijk de finale, wie worden de finalisten?  
  17:45 – 19:00 uur Marco TC Prijsuitreiking Prijsuitreiking volleyballers  
  19:00 – 20:30 uur Zanger / zangeres Suprise act!  
  21:00 – 00:00 uur Hollandse avond Verschillende Hollandse artiesten treden voor u op tijdens deze oer-gezellige avond.  
  Voor kinderen tot 12 jaar is een gratis bonnenkaartje beschikbaar voor wat lekkers en wat leuks (incl. zweef) als je lid bent van de wijkvereniging. Meld je aan via wijkfeest@wijkbelangwesteinde.nl. Geef naam, leeftijd en mailadres en lidnummer door. Dan ontvang je bericht hierover. Aanmelden tot uiterlijk 7 juni a.s.

– het programma is onder voorbehoud-
 

Lees verder

Burenmailing vliegbasis Leeuwarden juni 2019

IN DEZE EDITIE:

 • FWIT 2019: VLIEGENDE WAPENINSTRUCTEURS BOVEN NEDERLAND
 • KANTOOR- EN LESGEBOUW F-35 GEREED
 • FRISIAN FLAG 2019 TERUGBLIK
 • KIJKJE IN DE KEUKEN
 • JAARRAPPORTAGE GELUIDHINDERKLACHTEN MILITAIRE VLIEGOPERATIES 2018
 • DE VLIEGBASIS EN LEEUWARDEN
 • KALENDER
 • INTERESSANTE LINKS

Vanaf vliegbasis Leeuwarden opereren momenteel 11 jachtvliegers voor de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT). Deze hoogwaardige praktijktraining begon vorige week. Vliegers leren onder meer alles over de wapens aan boord en de tactieken om ze te gebruiken tijdens luchtoperaties.

Deze vliegers worden opgeleid om hun kennis over te dragen op nieuwe vliegers. De FWIT-klas bestaat uit Belgen, Portugezen en Nederlanders. De deelnemers behoren tot de zogenoemde European Participating Air Forces, kortweg EPAF.

De 7 maanden durende opleiding begon 4 weken geleden met een theoriedeel. Opgedane kennis over tactieken, sensoren en wapensystemen worden nu in praktijk gebracht. Ook de C-130 Hercules transporteenheid plukt vruchten van deze FWIT. De toestellen zijn inzetbaar in gebieden met vijandelijk dreiging. De Herculesvlieger leert nu, tijdens de zogenoemde Transport Weapons Instructor Course (TWIC), hoe hij in een missiegebied vuursteun van jachtvliegtuigen kan gebruiken om zelf veilig te opereren.

De FWIT en TWIC duren tot en met 1 november.
Als alles volgens plan verloopt krijgen 11 jachtvliegers en 6 vliegers van een C-130 Hercules transportvliegtuig op 14 november hun blauwe wapeninstructeursbadge met bijbehorend diploma.


KANTOOR- EN LESGEBOUW F-35 GEREED
De bouw van het kantoor- en lesgebouw voor de inzet van de F-35 op vliegbasis Leeuwarden is klaar. Op 16 april is op de vliegbasis het bouwkundige deel door het Rijksvastgoedbedrijf officieel overgedragen aan Defensie. Hierna kan het gebouw worden ingericht. Naar verwachting is het kantoor en -lesgebouw begin augustus operationeel.

Het gebouw gaat onder andere gebruikt worden voor het trainen van gevechtsvliegers. Omdat het zo’n specifiek gebouw is met een bijzondere functie zijn er strenge veiligheidseisen gesteld. Dat vereiste nauwkeurige afstemming tussen alle partijen. Inmiddels zijn ook andere deelprojecten binnen het F-35 programma op Leeuwarden met de uitvoering begonnen, waaronder de aanpassingen van de bestaande hangaars en het squadrongebouw.

Werkzaamheden op vliegbasis Volkel gestart
Het Rijksvastgoedbedrijf is opdrachtgever namens Defensie en coördineert de bouwwerkzaamheden binnen het hele F-35 infrastructuurproject. Op de vliegbasis Volkel is inmiddels gestart met een identiek kantoor- en lesgebouw als op Leeuwarden. Deze opdracht wordt ook uitgevoerd door Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek. Het F-35 infrastructuurproject loopt nog door tot eind 2023.


FRISIAN FLAG 2019 TERUGBLIK

Van zondag 31 maart tot en met vrijdag 12 april vond op vliegbasis Leeuwarden de internationale jachtvliegoefening Frisian Flag 2019 plaats. Jachtvliegers uit Nederland, Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Polen en Zwitserland beoefenden gedurende twee weken complexe missies in internationaal verband. Vanuit Engeland is een DA-20 ingezet. In totaal zijn een kleine duizend vluchten uitgevoerd met 50 jachtvliegtuigen.
Daarnaast namen er ook ondersteunende vliegtuigen deel vanuit Nederland, Duitsland, Amerika, Frankrijk, Italië en Engeland. Deze vliegtuigen vielen onder de tankeroefening ‘EART’, een op zichzelf staande tankeroefening vanuit Eindhoven die goed aansluit bij Frisian Flag.

Tijdens Frisian Flag 2019 zijn een aantal luchtverdedigingssystemen en radarsystemen ingezet om de scenario’s zo realistisch mogelijk te maken.
Ook dit jaar konden veel mensen kennis maken met de oefening en de werkzaamheden van de Koninklijke Luchtmacht via het programma in de tent naast de baan.
De weersomstandigheden waren voor de omgeving ideaal en zorgden voor een goede verspreiding van het geluid. Het aantal klachten was dan ook aanmerkelijk lager ten opzichte van andere jaren.

Nieuw tijdens Frisian Flag 2019 was dat het eerste operationele militaire geluidsmeetnet ter wereld via internet toegankelijk was. Zo kon men voor het eerst tijdens Frisian Flag meekijken in de vliegbewegingen en het geluid dat daarbij hoort. Die transparantie werd gewaardeerd door de omwonenden.

Tijdens de oefening was er helaas ook droneactiviteit rond het veld. Via de media is de omgeving meerdere keren opgeroepen om te stoppen met droneactiviteiten vanwege de gevaren voor de (vlieg)veiligheid.
Commandant Vliegbasis Leeuwarden Arnoud “Ditch” Stallmann: “Het was een goede oefening. Onze teams zijn echt beter geworden de afgelopen twee weken. Je ziet tegenwoordig het grote belang van optreden in coalitieverband. Frisian Flag is essentieel om als coalitie te trainen en moet daarom jaarlijks plaatsvinden. Daardoor verloopt de samenwerking een stuk gesmeerder en we brengen onszelf daarmee naar een hoger niveau.“ Iedereen wordt door de organisatie bedankt voor de inzet en support. De evaluatiepunten worden gebruikt voor een nog succesvoller FrisianFlag2020!


KIJKJE IN DE KEUKEN

Dit jaar hebben we het wederom anders aangepakt tijdens Frisian Flag: we hebben een aantal van jullie weer de mogelijkheid geboden om een kijkje te komen nemen bij de oefening. Er stond voor het tweede achtereenvolgende jaar een grote tent op het veld, waarin we een maximum aantal mensen konden ontvangen voor het ochtend- en middagdeel. Onder andere vertegenwoordigers van dorpsbelangen, wijkverenigingen en het COVM zijn op bezoek geweest. Dit jaar wilden we graag een beter inzicht geven in wat de oefening precies inhoudt en waarvoor we deze twee weken hebben geoefend. We zijn blij met alle reacties die we hebben gekregen.


JAARRAPPORTAGE GELUIDHINDERKLACHTEN MILITAIRE VLIEGOPERATIES 2018

Om geluidbelasting te bepalen registreert de minister van Defensie elk jaar gegevens van feitelijk gebruik door militair luchthavenluchtverkeer van militaire luchthavens waarvoor een luchthavenbesluit is vereist. Dit rapport geeft een totaaloverzicht van het aantal meldingen van geluidoverlast in 2018. U vindt het rapport hier: //www.defensie.nl/downloads/rapporten/2019/03/21/jaarrapportage-geluidhinderklachten-militaire-vliegoperaties


DE VLIEGBASIS EN LEEUWARDEN


22 juni Stichting Hoogvliegersdag
29 juni Veteranendag (extra openstelling ivm fly by Den Haag)

Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) 2019 (t/m november)
QRA taak (t/m begin juli)


INTERESSANTE LINKS

Huidige missies

Onze corporate film

Defensie.nl

Lees verder

Augustus filmmaand

Westeinde saai in de zomer? Niet in augustus want dan organiseert de Filmwerkgroep Westeinde op vrijdagavond 2, 9, 16 en 23 augustus een filmavond! Wat staat er op het programma? We starten met de vrolijke feel-good film “Mamma Mia! Here We Go Again”, met zon, zee, zang, dans en lach. Deze film is een vervolg op “Mamma Mia” uit 2008.

Dan volgt Ruben Smit’s fantastische natuurfilm “Wad: Overleven op de Grens van Water en Land”. Voor deze film maakten filmer Ruben Smit en zijn crew tienduizenden opnames.

Vervolgens nemen we een kijkje in het kleurrijke India. We zien in het hartverwarmende vervolg van de film “The best Exotic Marigold Hotel”, hoe het de bewoners vergaat. Met onder meer Judy Dench, Richard Gere en Maggie Smith (“The Second Best Exotic Marigold Hotel”).

Op de laatste vrijdagavond vertonen we “Le sens de la Fête (C’est la vie)”. Een Franse komedie met Max (Jean-Pierre Bacri), die al meer dan dertig jaar traiteur is. Hij heeft al honderden feesten georganiseerd maar eindigt een droombruiloft in een prachtig 17-eeuws kasteel in chaos en mineur? En, zal het feest gered kunnen worden?

Voorafgaand aan één van de films kunt u weer genieten van een heerlijk buffet.

Meer publicatie volgt later via de NieuwsFlits, website en Facebook. Bent u lid van Wijkbelang Westeinde en wilt u de NieuwsFlits óók in uw mail ontvangen? Stuur een mail naar: prcom@wijkbelangwesteinde.nl

Lees verder

Het vrolijke geel van het Gewoon Barbarakruid

Het vrolijke geel van het Gewoon Barbarakruid doet de zon schijnen aan de Jan Jelles Hofleane. Deze gele beauty is naar de naamdag, 4 december, van Sint Barbara genoemd. Vanaf het vroege voorjaar bieden de bloemen nectar en stuifmeel. Het is dan ook een druk bezochte hotspot voor bijen en vlinders 🙂

Lees verder

Bier proefavond 15 mei gaat niet door

De geplande bierproefavond op woensdag 15 mei a.s. gaat niet door.

Dit vanwege onvoldoende aanmeldingen zal in een later stadium gekeken worden of hieraan nog invulling wordt gegeven.

Lees verder

Een groen idee

Een groen idee voor de westelijke stadsentree van Leeuwarden
Van Spoordok naar stadspark, dat is wat architectuurstudent Rob Koningen voor ogen heeft.
Rob is opgegroeid in Westeinde en zal voor veel wijkbewoners geen onbekende zijn.
Deze ‘Liwwadder om utens’ heeft een prachtig plan ontwikkeld voor zijn masterstudie aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.
Hij ziet mogelijkheden voor een groot stadspark rond het Spoordokgebied in Leeuwarden.
Rob vindt dat Leeuwarden zo’n park verdient en hij gelooft dat de aanleg ervan het elan van LF2018 kan helpen vasthouden. Vrijdag 17 mei presenteert Rob zijn studentenplan voor de Leeuwarder Architectuurwerkgroep Attiek. U bent van harte welkom.
Vrijdag 17 mei: 20.00 uur (toegang gratis)
Locatie: De Koperen Tuin
Lees verder

QRA-taak Benelux weer naar vliegbasis Leeuwarden

Vanaf 9 mei 2019 wordt de QRA-taak weer uitgevoerd vanaf vliegbasis Leeuwarden. Eén van de taken van
de Koninklijke Luchtmacht is om adequaat te reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Om die reden staan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week twee F-16’s gereed. Dit wordt de zogenaamde Quick Reaction Alert (QRA) taak genoemd. Deze taak wordt uitgevoerd om de veiligheid in de lucht te bewaken.

Zie bijlage voor meer informatie

Lees verder
Lees verder

10 mei Jongerencafé

Vrijdag 10 mei 19.00-21.00 uur: Jongerencafé
Locatie: MFC Eeltsje’s Hiem
Iedereen van 10 t/m 21 jaar is welkom! Je kunt chillen, poolen, tafeltennissen, tekenen of een spelletje doen. Niks moet, alles mag als het maar leuk is! Van 18.30 tot 19.30 uur kun je gratis meedoen aan een jeu de boules toernooi waarbij je leuke prijzen kunt winnen. Om 19.30 uur is de baan weer vrij voor de andere jeu de boules spelers. Het lijkt de kids superleuk om samen met hen een toernooi te spelen 🙂  Jongerencafé Westeinde heeft ook Facebook, houd dat in de gaten zodat je niets mist: www.facebook.com/jongerencafewesteinde
Lees verder

15 mei: Thema-avond met Bierproefwedstrijd

Woensdag 15 mei 20.00 uur: Thema-avond met Bierproefwedstrijd

Mogelijk denkt u precies te weten wat de smaak van verschillende soorten bier is. Maar is dat wel zo? Ga de uitdaging aan en doe mee aan de Bierproefwedstrijd in MFC Eeltsje’s Hiem. U gaat geblinddoekt zes biermerken ontmaskeren. Misschien wordt u de beste bier-proever van Westeinde en verkrijgt u eeuwige roem! De eerste prijs is een krat bier, de tweede een sixpack en de derde een beugel Grolsch. Om het nóg leuker te maken, is er een altijd prijs verloting. Het café is open vanaf 20.00 uur en de Bierproefwedstrijd begint 21.00 uur. Supporters en andere bezoekers zijn van harte welkom.

Deelnamekosten Bierproefwedstrijd: € 5,-
Opgave bij: Hans Vossenberg / familie.vossenberg@upcmail.nl

Lees verder

Extra openstelling vliegbasis Leeuwarden op 4 en 5 mei

F-16’s van vliegbasis Leeuwarden nemen op zaterdag 4 mei 2019 deel aan een fly by boven de voormalige vliegbasis Soesterberg ten behoeve van de Nationale Dodenherdenking. Tussen 11:00 en 13:00 uur vinden er derhalve vliegbewegingen plaats op vliegbasis Leeuwarden. Het betreft enkel het opstijgen en landen van de F-16’s.

Op zondagavond 5 mei 2019 is vliegbasis Leeuwarden ook open voor het landen en vertrekken van een NH-90 helikopter. Dit is ter ondersteuning van het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden. De tijden van openstelling zijn onder behoud van operationele wijzigingen. Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor klachten kunt u eveneens terecht op de website van Defensie.

Lees verder

Filmavond met buffet

DINSDAG  7 MEI, 20.00 UUR

FILMAVOND

De tachtigjarige Edie pikt haar leven op na de dood van haar dominante man. Ze besluit tegen haar dochters wil om haar droom na te jagen om in Schotland een berg te beklimmen. Ze neemt Jonny in dienst om haar te trainen en de benodigde materialen te leveren. Terwijl de twee praten, kibbelen en lol hebben, delen ze hun leven met elkaar met op de achtergrond het spectaculaire Schotse landschap.

Voorafgaand aan de film kunt u voor € 11,50 genieten van een heerlijk buffet. U kunt kiezen uit verschillende gerechten, zoals: twee soorten groentes, kip kerrie schotel met rijst, schnitzel, een vegetarisch gerecht en nog veel meer. Dit bedrag is inclusief koffie of thee na het dessert.

Kom ook gerust eten als u niet van plan bent naar de film te gaan.

Aanvang buffet: 18.30 uur in MFC Eeltsjes Hiem.

Aanmelden voor het buffet: tot uiterlijk vrijdag 3 mei bij l.bouwens1@upcmail.nl of tel. 2135370.

Toegangsprijs  € 4,00. Alleen op vertoon van de lidmaatschapskaart € 1,– korting

Locatie: Wijkcentrum Eeltsje´s Hiem

Facebook: //www.facebook.com/events/336665117207660/

Lees verder
Lees verder

Dinsdag 30 april 21.00 uur: Tottenham-Ajax. 

Ajax speelt deze avond tegen Tottenham Hotspur in de halve finales van de Champions League. Deze spannende uitwedstrijd kunt u op een groot scherm in het café van Eeltsje’s Hiem volgen. U bent van harte welkom want hoe leuk is het om met andere voetballiefhebbers in het café naar de wedstrijd te kijken!
We hebben er ook een facebook event van gemaakt: Klik hier voor het event.
Lees verder

Persbericht: F-16 wapeninstructeursopleiding van start op vliegbasis Leeuwarden

Avondvliegen

In de periode van 24 april tot en met 14 november 2019 volgen 11 F-16 vliegers de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) op vliegbasis Leeuwarden. Deze hoogwaardige training wordt georganiseerd door het 322 TACTES squadron, het kenniscentrum op het gebied van jachtvliegen. Aan het einde van deze training weten de studenten alles over de systemen, de wapens aan boord en de tactieken die gebruikt kunnen worden. Ze worden opgeleid tot specialist in het integreren van allerlei wapensystemen. Daarnaast worden ze optimaal voorbereid om de opgedane kennis over te dragen op collega’s en hun rol als tactisch leider thuis en op uitzending uit te voeren.

 

Voor meer informatie verwijzen we u naar het persbericht in de bijlage.

 

Vriendelijke groeten,
Sectie Communicatie vliegbasis Leeuwarden

Commando Luchtstrijdkrachten
Ministerie van Defensie 
Vliegbasis Leeuwarden| Keegsdijkje 7 | 8919 AK| Leeuwarden | Gebouw K60C kamer 2.10
Postbus 21050 | 8900 JB | Leeuwarden | MPC 80 A
………………………………………………………………
T +31 (0)58 234 67 00
LW.Communicatie@mindef.nl

Lees verder
Lees verder

Meivakantie games voor de kids!

Dinsdag 23 april vanaf 13.00 uur bij de pannakooi naast Swettehiem: Meivakantie games voor de kids!
Je kunt handballen, korfballen, freerunnen in de beweegtuin en penalty schieten! Doe mee en geef je snel op via 06 1992 9502
Lees verder

Wandelgroep Westeinde zoekt actieve wandelaars

De wandelgroep maakt elke dinsdagochtend een wandeling van 1 tot 1,5 uur. De afstand die in een vlot tempo wordt afgelegd, is zo’n 7 á 8 kilometer. Bewegen is leuk en stimulerend als dat samen met anderen kan. De wandelgroep kent mooie routes door het Leeuwarder bos en omgeving. Het voorjaar is een prachtige tijd om buiten te zijn en te zien wat groeit en bloeit. Bovendien zijn er in het Leeuwarder bos heel wat vogels die een gratis concert ten gehoren brengen. Lijkt het u leuk om mee te wandelen of om het een keertje te proberen?
Op dinsdagochtend 9.30 uur fietst de wandelgroep vanaf de ingang van de Noorderbegraafplaats naar Ludingawaard. Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met Hillie Tjallings via 06 288 433 63
Lees verder

Thema-avond met notaris Mirjam Bos

Dinsdag 16 april 20.00 uur wordt de tweede thema-avond gehouden, met als speciale gast notaris Mirjam Bos uit Grou. Dat notarissen hun stoffige imago al lang hebben afgeschud, zult u merken als u Mirjam ontmoet. Ze is een jonge notaris die graag en boeiend over haar vak vertelt. Notaris Bos is gespecialiseerd in familie- en erfrecht en kan u goed informeren over onderwerpen als erven en schenken. Na deze avond weet u veel meer over zaken waar ieder vroeg of laat mee te maken krijgt. U komt toch ook?
Lees verder

Update: Verkeersmaatregelen Douwe Kalmaleane

Er zijn aanvullende verkeersmaatregelen uitgevoerd op de Douwe Kalmaleane. 

Uit verkeerstellingen blijkt dat na de reconstructie van het Europaplein de hoeveelheid verkeer licht is afgenomen maar de gemeten snelheden zijn nog veel te hoog voor een 30 km-zone. 

Op basis van deze metingen en na klachten van aanwonenden zijn aanvullende snelheidsremmende maatregelen gewenst om de veiligheid verder te bevorderen, zo heeft de gemeente geconcludeerd. 

Er is daarop overleg geweest tussen gemeente, een delegatie van aanwonenden en de commissie leefomgeving van Wijkbelang Westeinde. 

De uitkomst hiervan is dat er busdrempels zullen worden geplaatst ter hoogte van de huisnummers 49 en 51. Deze drempels hebben een zodanige breedte dat doorgaand autosluipverkeer flink moet afremmen maar dat bussen comfortabel kunnen passeren. De busdrempels zijn inmiddels geplaatst op 3 april 2019. 

Daarnaast is de bloembak, die nu nog in de berm stond, verplaatst naar de rijbaan als aanvullende snelheidsremmende maatregel en op verzoek van de aanwonenden. 

Uitdrukkelijk moet worden gesteld dat het hier een proef betreft voor de duur van 2 maanden. Na evaluatie volgt de beslissing of deze maatregel kan worden uitgebreid naar het zuidelijke gedeelte van de Douwe Kalmaleane. 

Wij beseffen dat deze maatregelen hinder opleveren, niet alleen voor het sluipverkeer maar ook voor bewoners van Westeinde. We menen toch dat de klachten van de mensen die aan de Douwe Kalmaleane wonen serieus dienen te worden genomen en hopen op afname van de overlast. 

Uiteindelijk zal de wegbeheerder (gemeente Leeuwarden) deze straat toch eens echt moeten gaan inrichten als 30km zone in plaats van het steeds nemen van adhoc-maatregelen die al heel veel geld hebben gekost zonder dat er echt iets is opgelost.

De Commissie Leefomgeving van Wijkbelang Westeinde

Proef verkeersmaatregelen Douwe Kalmaleane. (4 april 2019) foto 1

Proef verkeersmaatregelen Douwe Kalmaleane. (4 april 2019) foto 1

Proef verkeersmaatregelen Douwe Kalmaleane. (4 april 2019) foto 2

Proef verkeersmaatregelen Douwe Kalmaleane. (4 april 2019) foto 2

Zie ook Verkeersmaatregelen Douwe Kalmaleane.

Lees verder
Lees verder

NieuwsFlits met activiteiten Wijkbelang Westeinde

Vandaag is via email de allereerste NieuwsFlits verstuurd met activiteiten die plaatsvinden in en rondom MFC Eeltje’s Hiem. Het wijkblad Buitenwesten valt vier jaar keer per jaar op uw deurmat. In het activiteitenoverzicht van dit blad kunt u zien welke activiteiten plaatsvinden, maar er wordt méér georganiseerd dan in het wijkblad kan worden opgenomen. Door de Nieuwsflits wordt u regelmatig op de hoogte gehouden van geplande én nieuwe activiteiten zodat u niets mist. De frequentie van de NieuwsFlits zal waarschijnlijk twee- of driewekelijks zijn.
Wilt u de NieuwsFlits óók ontvangen, stuur dan een berichtje naar: prcom@wijkbelangwesteinde.nl
Lees verder

Open avond Jeu de boulesvereniging Westeinde

Op vrijdag 5 en 12 april vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom bij de Jeu de boulesvereniging Westeinde. U krijgt uitleg over het spel en kunt een partijtje meespelen. Dit leuke balspel wordt op de boulesbaan naast MFC Eeltje’s Hiem gespeeld. Het is geen probleem als u geen boules heeft want daar wordt voor gezorgd.

Lees verder

Paasfestijn 19 april in Westeinde

Vrijdag 19 april van 13.30 tot 15.00 uur: Paasfestijn voor de kinderen met poppenkast kijken, eieren zoeken én mogelijk een gouden ei vinden!
Meedoen kost twee euro, aanmelden bij Stijn van studio Stijn: 06 1992 9502
Lees verder