Wijkbelang Westeinde

Japanse wijnbes

Wijkbewoner Gerard weet de pluktuin te vinden, hij plukt besjes van de Japanse wijnbes. Deze besjes zijn heel gezond en vers geplukt het lekkerst, vertelt hij. De pluktuin is naast de beweegtuin en alle fruit mag worden geplukt. Westeinder appelmoes maken, hoe leuk is dat?

Lees verder

Nextdoor brief

Een bezorgde wijkbewoonster attendeerde ons op een brief die zij heeft ontvangen met de misleidende aanhef: Hi buurman of buurvrouw. Uw buren weten echter van niets want de brief is verstuurd door Nextdoor. Dit is een bedrijf dat in februari vanuit Amerika in Nederland werd gelanceerd, en actief investeert in het opzetten van buurtapps. Aanmelden voor een buurtapp bij Nextdoor heeft verregaande gevolgen voor uw privacy, want uw naam en profielfoto kunnen voor allerlei commerciële doeleinden worden gebruikt. De misleidende uitnodigingsbrief staat landelijk gesignaleerd. Wilt u meer weten of heeft u zelf een dergelijke brief ontvangen?

Zie: //opgelicht.avrotros.nl/alerts/artikel/landelijke-signalering-misleidende-uitnodigingsbrief-voor-buurtapp-nextdoor/

Lees verder

Augustus filmmaand: 23 augustus

23 augustus vanaf 20:00

Max runt al 30 jaar een cateringbedrijf en heeft zodoende honderden feesten en partijen georganiseerd. Zo ook de bruiloft van Pierre en Helena, die trouwen in een prachtig 17e -eeuws kasteel. Max heeft alle ingrediënten geregeld om het feest tot een succes te maken. Tot een paar onfortuinlijke tegenslagen roet in het eten gooien en elk moment van geluk in chaos overgaat. Lukt het Max’ team datgene te doen waar ze allemaal goed in zijn: het geven van een waanzinnig feest?

Gereduceerde toegangsprijs in augustus: € 2,00 voor leden (lidmaatschapskaart tonen) en € 3,– voor niet-leden. Locatie: MFC Eeltsje’s Hiem

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de films in Westeinde?

Stuur een korte e-mail naar l.bouwens1@upcmail.nl 

Lees verder

Persbericht Vliegbasis Leeuwarden

Geachte redactie/relatie,

Na een zomerbreak van twee weken wordt de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) voor F-16 vliegers uit Europa hervat vanaf vliegbasis Leeuwarden. Vanaf maandag 12 augustus tot en met vrijdag 1 november 2019 vindt het laatste deel van de opleiding plaats. In deze fase wordt er voornamelijk veel boven land gevlogen om te kunnen oefenen met gesimuleerde doelen op de grond. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de F-16’s langduriger zichtbaar en hoorbaar zijn vanaf de grond.

Voor meer informatie verwijzen we u naar het persbericht in de bijlage.

Vriendelijke groeten,

Sectie Communicatie Vliegbasis Leeuwarden
Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Vliegbasis Leeuwarden | Keegsdijkje 7 | 8919AK Leeuwarden |
…………………………………………………………………………..
Lw.communicatie@mindef.nl

Lees verder

Augustus filmmaand: 16 augustus

VRIJDAG 16 AUGUSTUS
FILM MET BUFFET
AUGUSTUS FILMMAAND

Wacht niet langer en kom ook inchecken. Het is weer tijd om terug te keren naar het kleurrijke India en te genieten van het hartverwarmende vervolg op The Best Exotic Marigold Hotel. In dit tweede deel komen de verschillende verhaallijnen van de hotelgasten – waaronder Judi Dench, Bill Nighy, Dev Patel, Richard Gere en Maggie Smith – en het hotelpersoneel samen, waaronder een bruiloft, een tweede hotel en nieuwe liefdes. Dit alles leidt tot hilarische complicaties die je niet mag missen.

Om helemaal in de sfeer van het kleurrijke India te komen, serveren we deze avond een heerlijke rijsttafel. U kunt voor € 15,- genieten van diverse gerechten zoals: nasi, rijst, saté ajam (saté kip), ajam pedis (pittig kipgerecht), rendang (kruidig stoofvlees), een vegetarisch gerecht, sajoer boontjes, atjar, en nog veel meer. Dit bedrag is inclusief koffie of thee na het dessert.

De film is deze avond gratis, dat geldt ook voor bezoekers die niet aan het buffet deelnemen.

Locatie: MFC Eeltsje’s Hiem
Aanvang buffet: 18.15 uur
Betaling: contant (geen pin)
Aanvang film: 20.00 uur  

Aanmelden voor het buffet: tot uiterlijk donderdag 15 augustus bij l.bouwens1@upcmail.nl of 058 2135370

Lees verder

Augustus Filmmaand: 9 augustus

________________________________________________________________________

VRIJDAG 9 AUGUSTUS AANVANG 20.00 UUR FILMAVOND AUGUSTUS FILMMAAND

Het waddengebied verdient een echte, goede natuurfilm. Een film die jou als kijker doet verwonderen en laat zien hoe ongelooflijk bijzonder maar ook kwetsbaar dit unieke gebied op wereldschaal is. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren; van heel kleine organismen onder aan de voedselketen als kiezelwieren en schelpdieren tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond boven in de voedselketen. Een film die de bijzondere esthetische kanten van het gebied laat zien. Een film die laat zien hoe ongelooflijk dynamisch en groots het gebied is. Een film die voor eens en voor altijd laat zien hoe waardevol dit UNESCO Werelderfgoed is. Een film die gemaakt moest worden. Geregisseerd door Ruben Smit, met de stem van Gijs Scholten van Aschat. 

Gereduceerde toegangsprijs in augustus: € 2,00 voor leden (lidmaatschapskaart tonen) en € 3,– voor niet-leden. Locatie: MFC Eeltsje’s Hiem

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de films in Westeinde?

Stuur een korte e-mail naar l.bouwens1@upcmail.nl            

Lees verder

Bakkie in de Buurt doet een quiz

Donderdagochtend hadden de 23 bezoekers van Bakkie in de Buurt veel plezier met een vlaggenquiz, gepresenteerd door quizmaster Yonathan. De veertienjarige Yonathan doet dit vaker tijdens vakanties en maakt de quiz zelf. Mevrouw Olivier was met 23 juist beantwoordde vragen, de onbetwiste winnares en won een heerlijke doucheschuim. Daarna wonnen álle gasten een prijsje in de vorm van een heerlijk verkoelend ijsje

Lees verder

Code oranje!

Om vandaag het hoofd koel te houden een recept voor icetea: neem een grote kan en vul die voor een kwart met gekookt water. Laat twee zakjes van je favoriete theesoort een minuut of drie trekken. Verwijder de zakjes en vul de kan met koud water en ijsblokjes. Voeg een takje munt, wat partjes citroen, mandarijn en/of sinaasappel toe en klaar is je verfrissende, zelfgemaakte icetea.😎

Lees verder

VRIJDAG 16 AUGUSTUS, FILMAVOND MET BUFFET

Augustus Filmmaand met alweer de derde film! Het Marigold Hotel in India is een verblijfplaats voor de Britse elderly en beautiful. In het hartverwarmende vervolg van The Best Marigold Hotel gaan we kijken hoe het de bewoners vergaat.

Om helemaal in de sfeer van het kleurrijke India te komen, serveren we deze avond een heerlijke rijsttafel.

U kunt voor € 15,- genieten van diverse gerechten zoals: nasi, rijst, saté ajam (saté kip), ajam pedis (pittig kipgerecht), rendang (kruidig stoofvlees), een vegetarisch gerecht, sajoer boontjes, atjar, en nog veel meer. Dit bedrag is inclusief koffie of thee na het dessert.

De film is deze avond gratis, dat geldt ook voor bezoekers die niet aan het buffet deelnemen.

Aanvang buffet: 18.15 uur in MFC Eeltsje’s Hiem
Betaling: contant (geen pin)
Aanvang film: 20.00 uur

Aanmelden voor het buffet: tot uiterlijk donderdag 15 augustus bij l.bouwens1@upcmail.nl of  058 2135370

Lees verder
Lees verder

Burenmailing vliegbasis Leeuwarden juli 2019

IN DEZE EDITIE:

TERUGBLIK: “OPERATION RAPID LIGHTNING”
AANKOMST F-35 OP FRIESE BODEM
OEFENING: FWIT (UPDATE EN PLANNING)
FIJNE VAKANTIE!


TERUGBLIK: “OPERATION RAPID LIGHTNING”

Op donderdag 13 juni 2019 wierpen twee Nederlandse F-35’s de eerste oefenbommen af op het militaire oefenterrein de Vliehors Range onder de noemer “Operation Rapid Lightning”. De twee F-35’s (F001 & F008) vlogen vanuit Amerika naar Nederland om een ongeziene bombardementsoperatie uit te voeren. Deze operatie is een verplicht onderdeel van de test- en evaluatiefase voor de F-35, maar ook een belangrijke oefening voor de Vliehors Range als NAVO oefenrange in Europa.  

De F-35’s wierpen met succes 4 zogenoemde inertbommen af. Dit zijn exacte kopieën van echte bommen, in dit geval 2 ‘slimme’ GBU-49’s met GPS-geleiding en 2 lasergeleide GBU-12’s. Het explosieve materiaal is alleen vervangen door beton. Het 5e-generatietoestel kon de ‘inerts’ ongezien afwerpen van grote hoogte en op grote afstand van het doelwit. Dit in tegenstelling tot de F-16, die zich dichterbij het doel moet bevinden om succesvol en met precisie een bom af te kunnen werpen.

Over de Plas
De Nederlandse F-35’s staken de Atlantische Oceaan over met behulp van een Nederlandse KDC-10 tankervliegtuig. Deze voorzag de toestellen om de 2.000 kilometer van kerosine. Daarnaast vloog er ook een Amerikaanse C-17 Globemaster-transportvliegtuig mee. Daarin zaten naast grondpersoneel alle spullen om de 2 gevechtstoestellen inzetbaar te houden. Denk aan gereedschap, reserveonderdelen en aan uitrusting om eventueel te herbewapenen.

Hieronder vindt u een filmpje waarin de commandant van de Vliehors Range uitlegt hoe de F-35 impact gaat hebben op de operaties op de range en hoe de toekomst eruit ziet.

DE F-35 EN DE VLIEHORS RANGE


AANKOMST F-35 OP FRIESE BODEM

It giet oan! Vooralsnog staat de aankomst van de eerste (Friese) F-35 gepland op 31 oktober 2019. Deze gebeurtenis zal een aantal consequenties hebben voor onder andere de omgeving. De vliegbasis verwacht grote belangstelling voor de FAA (First Aircraft Arrival) en is momenteel in gesprek met onder andere gemeente en provincie om maatregelen te treffen en afspraken te maken. Met name op het gebied van verkeer, beheersen van toestroom van belangstellenden en veiligheid worden er voorbereidingen getroffen.

Meer informatie, wijzigingen of andere relevante informatie met betrekking tot de FAA wordt direct gecommuniceerd wanneer deze beschikbaar is. Voor de meest up-to-date informatie kunt u ons volgen op twitter (@vlbLeeuwarden) en in deze burenmailing.


OEFENING: FWIT (UPDATE EN PLANNING)

Vanaf 19 april dit jaar vindt de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) plaats vanaf vliegbasis Leeuwarden. Deze hoogwaardige training wordt georganiseerd door het 322 TACTES squadron van Leeuwarden, het kenniscentrum op het gebied van jachtvliegen. De klas bestaat uit elf F-16 vliegers, zowel uit Nederland als Portugal en België.

De vliegers zijn op dit moment de Air-to-Air fase aan het afronden. Deze fase staat in het teken van luchtgevechten die variëren van 1 tegen 1 scenario’s tot grootschalige lucht-gevechten van bijvoorbeeld 4 tegen 20 kisten. Tijdens deze fase ligt de nadruk vooral op de ontwikkeling van de instructievaardigheden van de vliegers. De Air-to-Air fase duurt tot 19 juli, dan vliegen de deelnemers terug naar eigen land en hebben zij twee weken vakantie (19 juli t/m 4 augustus).

De week van 5 augustus wordt gebruikt voor theorielessen ter voorbereiding op de volgende fase: Air-to-Surface. 12 augustus start het vlieggedeelte van deze fase waarin er onder andere geoefend wordt op het militair oefenterrein de Vliehors Range op Vlieland. In deze fase zal er voornamelijk veel boven land gevlogen worden om te kunnen oefenen met gesimuleerde doelen op de grond.

In tegenstelling tot andere jaren vindt de FWIT dit jaar volledig plaats in Nederland. Dit betekent dat er ook avondvliegweken zijn ingeroosterd voor de FWIT, deze vinden plaats vanaf 30 september.

Voor meer informatie over de FWIT kunt u de volgende bronnen raadplegen:


FIJNE VAKANTIE!

De FWIT neemt dus vanaf 19 juli twee weken vakantie. Tijdens deze twee weken wordt er nog wel gevlogen vanaf vliegbasis Leeuwarden volgens de reguliere bedrijfsvoering (twee waves per dag). Sectie Communicatie wenst u namens de vliegbasis een fijne vakantie toe!Kalender

19 juli – Einde Air-to-Air fase FWIT
De eerste fase van de FWIT loopt ten einde.

22 juli t/m 4 augustus – vakantieperiode FWIT 
Deelnemers van de FWIT hebben vakantie en vertrekken naar eigen land.

12 augustus – Start Air-to-Surface fase FWIT
Het vlieggedeelte van de tweede fase van de FWIT gaat van start.

Lees verder

Bloeiende klaprozen

De bermen bij de beweegtuin zijn gemaaid. Gelukkig is dit prachtige plukje groen met bloeiende klaprozen blijven staan.

Klaprozen zijn echte pioniers die braakliggende terreinen en bermen versieren met hun felrode kleur. Ze bloeien kort maar hevig.

De wind verstrooit hun zaadjes die het jaar daarop ontkiemen zodat de kans bestaat, dat volgend jaar nog meer klaprozen bloeien in onze mooie wijk.

Eén bloem heeft circa 100 tot 150 zaadjes, per plant zijn dat een paar duizend. Dat moet lukken volgend jaar

 

Lees verder

Augustus Filmmaand met het vrolijke vervolg van Mamma Mia!

Filmavond

We starten met de vrolijke feel-good film  met zon, zee, zang, dans en lach. Deze film is een vervolg op “Mamma Mia” uit 2008.

Het vervolg op de eerste film toont zowel de gebeurtenissen die erop volgen als deze die aan het hotel op het Grieks eiland voorafgingen. In het verleden ontmoeten we een jongere Donna die volop van het leven geniet. We volgen haar romantische escapades wanneer ze het pad kruist van Sam, Harry en Bill. Na een tijd blijken de romances niet enkel rozengeur en maneschijn te zijn. In het heden worstelt een zwangere Sophie met de afwezigheid van haar moeder.

Gereduceerde toegangsprijs in augustus: € 2,00 voor leden (lidmaatschapskaart tonen) en € 3,– voor niet-leden. Locatie: MFC Eeltsje’s Hiem

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de films in Westeinde?

Stuur een korte e-mail naar l.bouwens1@upcmail.nl

Lees verder

Wob en Willem testten het nagelnieuwe biljartlaken.

Vrijdagochtend 12 juli in MFC Eeltsje’s Hiem: Wob en Willem testten het nagelnieuwe biljartlaken. Een dag eerder was het biljart door firma Pasma Biljarts weer in een nieuwstaat gebracht. De beide mannen waren vol lof over het vernieuwde, waterpas gemaakte biljart.

Die ochtend tikten de biljartballen vrolijk tegen elkaar en kaatsten tegen het nieuwe groene laken 😃

Lees verder
Lees verder

Coming soon: augustus filmmaand!

Op vrijdagavond 2, 9, 16 en 23 augustus filmavond in MFC Eeltsje’s Hiem! Drie heerlijke zomerfilms en een fantastische natuurfilm over de Wadden.

Noteer de datum vast en… op 16 augustus weer een heerlijk buffet en daarna naar de film 🙂

Lees verder

Secretaris gezocht

Onze huidige secretaris gaat binnenkort zijn taken neerleggen. Daarom is er een vacature voor de functie van Secretaris voor Wijkbelang Westeinde ontstaan.

We zijn als bestuur van Wijkbelang Westeinde nu bijna een jaar aan de slag en in ons team zoeken we een geschikte opvolger.

De taken van ons nieuwe bestuurslid zijn:

 • het opzetten en bijhouden van het archief
 • het voorbereiden van vergaderingen, in overleg met de voorzitter; de verslaglegging en beantwoording van ingekomen post
 • het in de gaten houden van de bestuurlijke regels

We zoeken iemand die:

 • plezier heeft in administratieve taken
 • hoofd- en bijzaken kan onderscheiden
 • zich (redelijk) schriftelijk kan uitdrukken 
 • ordelijk is
 • overweg kan met de computer en e-mail
 • goede contactuele vaardigheden heeft

Wil je reageren of meer informatie, neem dan contact met ons op via voorzitter@wijkbelangwesteinde.nl

 

Lees verder

Vlinders zijn echte zonaanbidders!

Het is zomer en hopelijk krijgen we nog veel zonnige dagen want deze fladderaars zijn prachtig om te zien. Net zoals vogels zijn er ook vlinders die trekken en duizenden kilometers kunnen vliegen. Een trekvlinder die je vaak ziet, is de atalanta die in het najaar naar het zuiden vliegt. Sommige atalanta’s gaan zelfs helemaal naar Marokko! Als je het leuk vindt, kun je tot en met 28 juli vlinders tellen. De Vlinderstichting organiseert elk jaar een vlindertelling om een beter beeld te krijgen van hoe het gaat met de tuinvlinders. Meer weten? Kijk op de site van de Vlinderstichting //www.vlinderstichting.nl/vlindermee

Lees verder

Verkeershinder Poptawei door groot onderhoud (2)

Verkeershinder Poptawei door groot onderhoud aan asfaltverharding. Voorbereidende werkzaamheden vanaf 26 augustus t/m 11 september. Geen stremming. De herinrichting T-kruising Poptawei / Jan Jelles Hofleane is van 12 september t/m 25 oktober. Tijdens deze uitvoerings fase is de weg gestremd voor  doorgaand verkeer. Fietsverkeer blijft wel mogelijk. In de bijlagen de bewonersbrief van 4 juli 2019 met de omleidingen voor auto en fiets.

Van september tot eind van dit jaar zijn er werkzaamheden en verkeershinder op de Poptawei. De gemeente voert asfaltonderhoud aan de Poptawei uit. De commissie Leefomgeving van Wijkbelang Westeinde is nauw bij de voorbereidingen betrokken.

Het werk wordt in fasen uitgevoerd. Eerst gaan de nutsbedrijven aan het werk om de kabels en leidingen te verleggen. In september en oktober wordt de T-kruising gereconstrueerd. Vervolgens werkvak fase 2 aangepakt het gedeelte van de gemeentegrens tot de Famylje Tammingaleane – een lengte van 475 m. Werkvak fase 3 is het gedeelte van de Famylje Tammingaleane tot de Jan Jelles Hofleane. Werkvak fase 4 het gedeelte Jan Jelles Hofleane tot de Douwe Kalmaleane en tot slot werkvak fase 6 de fietssnelweg. Volgend jaar worden de bermen ingezaaid.

Verkeershinder zal er zijn van september tot eind van dit jaar. Stremmingen en omleidingen worden door middel van borden aangegeven. De gemeente houdt een groot deel van de wijkbewoners op de hoogte met huis-aan-huis buurtbrieven en publicaties via de gemeentesite en regionale media. Volg de herinrichting van de Poptawei op wijkbelangwesteinde.nl  Op deze site staan ook de omleidingsroutes.

Voor vragen over de uitvoering kun je contact opnemen met Haije Stellingwerf die het werk begeleidt namens de gemeente. Hij is bereikbaar via 14058 en 06-43365343.

Het vorige bericht is van 23 juni 2019: Verkeershinder door groot onderhoud

Bijlagen: Bewonersbrief Poptawei van 4 juli 2019, kaart met de omleiding voor auto’s uitvoerings fase1 en omleiding voor fietsers uitvoeringsfase 1

Lees verder

Westeinde soccer games en prom

Jongens en meiden, groot nieuws! Zaterdag van 14.30 tot 22.00 uur in Westeinde soccer games en een echte promKom ook want er zijn superleuke activiteiten zoals een workshop makeup en, echt waar, een aantal spelers van SC Cambuur komen ook! Aan het eind van de dag zijn er lekkere pizza’s en dan…. ja, dan begint het grote feest 🙂 Vergeet je sportkleding niet, neem je makeup en mooiste kleding mee 🙂

Lees verder

feestelijke opening van de Boksumer Soal

Zaterdag 29 juni is de feestelijke opening van de Boksumer Soal en het strandje in het nieuwe recratiegebied bij Marsum. De Boksumer Soal is een nieuw recreatief vaarrondje van Leeuwarden naar Boksum, Deinum en Ritsumasyl. De wethouders van de gemeenten Leeuwarden en de Waadhoeke verzorgen een officiële opening. Daarna kunnen bezoekers onder meer varen, kanoën en kennismaken met SUP (Stand Up Paddling). Leuk voor Westeinde want het is vlakbij!

Lees verder

Verkeershinder Poptawei door groot onderhoud

Verkeershinder Poptawei door groot onderhoud aan asfaltverharding op komst.

Van september tot eind van dit jaar zijn er werkzaamheden en verkeershinder op de Poptawei. De gemeente voert asfaltonderhoud aan de Poptawei uit. De commissie Leefomgeving van Wijkbelang Westeinde is nauw bij de voorbereidingen betrokken.

De T-kruising Poptawei/Jan Jelles Hofleane wordt geheel vernieuwd. Het autoverkeer op de Poptawei naar de Jan Jelles Hofleane v.v. kan straks doorrijden zonder af te slaan. Het verkeer vanaf Marsum moet dan voorrang verlenen. Het gedeelte vanaf het bord bebouwde kom richting Marsum tot de gemeentegrens wordt max. 60 km/uur. Bij het schelpenpad ‘De Schieding’ komt een wegversmalling om het verkeer vanaf Marsum richting stad af remmen. Ter hoogte van de T-kruising wordt het fiets- voetpad opnieuw gemaakt. Dit gedeelte van ca. 450 m wordt alvast ingericht als fietssnelweg. De gemeente heeft de ambitie om in 2022 ‘Fietsstad van Nederland’ te zijn.

Het werk wordt in fasen uitgevoerd. Eerst gaan de nutsbedrijven aan het werk om de kabels en leidingen te verleggen. In september en oktober wordt de T-kruising gereconstrueerd. Vervolgens werkvak fase 2 aangepakt het gedeelte van de gemeentegrens tot de Famylje Tammingaleane – een lengte van 475 m. Werkvak fase 3 is het gedeelte van de Famylje Tammingaleane tot de Jan Jelles Hofleane. Werkvak fase 4 het gedeelte Jan Jelles Hofleane tot de Douwe Kalmaleane en tot slot werkvak fase 6 de fietssnelweg. Volgend jaar worden de bermen ingezaaid.

Verkeershinder zal er zijn van september tot eind van dit jaar. Stremmingen en omleidingen worden door middel van borden aangegeven. De gemeente houdt een groot deel van de wijkbewoners op de hoogte met huis-aan-huis buurtbrieven en publicaties via de gemeentesite en regionale media. Volg de herinrichting van de Poptawei op wijkbelangwesteinde.nl  Op deze site staan ook de omleidingsroutes.

Voor vragen over de uitvoering kun je contact opnemen met Haije Stellingwerf die het werk begeleidt namens de gemeente. Hij is bereikbaar via 14058 en 06-43365343.

Bijlage: Bewonersbrief Poptawei van 26 juni 2019 en kaart met de werkvakken

Lees verder

Zijn mannetjes van de wilde eend met vakantie?

Zijn de kleurrijke mannetjes van de wilde eend met vakantie?? Je zou het bijna denken maar het is niet zo. Rond deze tijd ruien eenden en dat betekent dat ze in één keer hun veren verliezen. De mannetjes zijn in deze periode net zo bruin als de vrouwtjes. Ze kunnen een tijdje niet vliegen en dan is het handig als je niet opvalt. De vier krulveertjes verliezen ze ook. Als je geluk hebt, vind je zo’n mooi veertje. In de herfst zitten alle mannetjes weer piekfijn in de veren 🙂🙂

Lees verder

Hoe stroomt het water door de wijk Westeinde?

Gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslân hebben al fietsend het doorstroomproject Leeuwarden -West feestelijk afgesloten. Sinds 1999 hebben gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslân miljoenen geïnvesteerd in baggerwerk, riolerings- en doorstroomprojecten door de hele stad met als doel schoon water. De commissie Leefomgeving van Wijkbelang Westeinde is nauw betrokken bij het project.

Het water in de vijvers staat in verbinding met het Van Harinxmakanaal en met de Dokkumer Ee. Het waterpeil in de wijk is boezempeil (- 0,52 NAP). Het water wordt gestuurd door schotbalkstuwen voor de duikers (buis onder de weg). Hierdoor stroomt het water door de gehele wijk. In de Poptawei is een duiker aangebracht en de stuwen zitten in de Johan Winklerwei, Jan Jelles Hofleanene/Gerben Colmjonwei, voormalige spoorbaan t.h.v. de Haydenstraat. Het gemaal bij de Sem Dresdenstraat zorg ook voor de nodige doorstroming.
Op verschillende plaatsen in de vijvers langs de Eutepestraat en Douwe Kalmaleane zijn beluchters (poldervriend) aangebracht.

Met de oplevering van het project hopen Wetterskip Fryslân en gemeente Leeuwarden dat alle locaties waar botulisme of flauwe vis regelmatig voorkwam, voortaan gezond zijn en blijven. ‘Flauwe vis’ zijn dode of naar licht happende vissen.

Botulisme wordt veroorzaakt door bacteriën. Bij warm weer ontwikkelt het zich in eiwitrijk- en zuurstofarm water. Dat is vaak op plekken waar veel bagger met etensresten ligt en weinig doorstroming van het water is.

Uitleg over de duiker en waterhuishouding in de wijk Westeinde door Lieuwe Tamminga op de Poptawei Foto: Henk Halma

Meer weten zie:
//www.wetterskipfryslan.nl/feestelijke-fietstocht-ter-ere-van-oplevering-doorstroomproject-leeuwarden-west

Tekst: Henk Halma, lid commissie Leefomgeving van Wijkbelang Westeinde

Lees verder

Einde verkeersproef Douwe Kalmaleane

Wijkbelang Westeinde

De in april geplaatste busdrempels in de Douwe Kalmaleane worden vandaag, dinsdag 18 juni verwijderd. De gemeente heeft hiertoe besloten na ernstige klachten van direct aanwonenden. De proef wordt hiermee beeindigd. Dit na overleg met een vertegenwoordiger van de aanwonenden en de commissie leefomgeving van Wijkbelang met de verkeerskundige van de gemeente. Er wordt nu bekeken of er alternatieve oplossingen kunnen worden bedacht die sluipverkeer en snelheidsovertredingen tegengaan, maar die toch acceptabel zijn voor aanwonenden. Er wordt geprobeerd om vanuit de aanwonenden en de commissie leefomgeving een “denktank” te vormen. De gemeente wil hierin participeren. We hopen dat we einde dit jaar (okt-nov) bij een thema-avond “Leefomgeving Westeinde” een gedragen plan van aanpak voor kunnen leggen.

Lees verder

Gezellig samen puzzelen.

Woensdag 26 juni van 13.00 uur tot 17.00 uur

Tijdens deze middag kunt u een legpuzzel maken, dat hoeft niet in uw eentje want het is juist leuk om dat samen met anderen te doen. Het is soms een hele opgave om dat éne ontbrekende stukje te vinden, hoe leuk is het als zo’n stukje sneller gevonden wordt omdat er méér ogen naar kijken. Er zijn puzzels met afbeeldingen van schilderijen van Rembrandt en Frans Hals maar ook puzzels die gemakkelijker zijn zoals die van Jan Van Haasteren en anderen. U kunt ook een eigen puzzel meenemen en, als u dat heeft, een puzzelmatje. Sjoukhilde trakteert bij de koffie of thee op haar overheerlijke, zelfgebakken cake. Dat alleen al is een reden om te komen! Als u maar één uurtje wilt puzzelen, bent u ook van harte welkom. Kom naar MFC Eeltsje’s Hiem als u puzzelen leuk vindt.

Lees verder

The Voice Kids WeSTIJNde

Zaterdag 22 juni van 18.30 uur tot 20.00 uur: The Voice Kids WeSTIJNde.

De talentenjacht The Voice Kids wordt in Westeinde gehouden met (een bijna echte) Marco Borsato en (een bijna echte) Wendy van Dijk als presentator! Je kunt zingen, imiteren, dansen, alles kan. Als je het een beetje eng vindt om voor publiek te zingen, mag je dat achter een gordijn doen. Het is dan net alsof je in je eentje bent 🙂 Er zijn leuke prijzen te winnen maar misschien win je de beker en ben je de Voice Kids Winnaar 2019 van Westeinde!! Je leeftijd maakt niet uit, alle kids met een act zijn welkom. Iedereen zonder act is óók van harte welkom om de kids aan te moedigen. Meld je snel aan bij Stijn van Studio Stijn via 06- 1992 9502.

Lees verder

Toppers Wijkfeest commissie

Dit zijn de toppers van de Wijkfeest commissie: Bram van der Woude, Theo van der Sligte, Jan Faber, Jordi Mijnheer, Pieter Bouwer, Erik de Jong en Annick de Vries (Annick staat helaas niet op de foto). Ze hebben keihard gewerkt om Westeinde een prachtig feest te bezorgen, en wat is dat goed gelukt! Onze toppers werden na afloop toegezongen door niemand minder dan Elske DeWall. Zij vindt ons wijkfeest zo’n bijzonder mooi feest. Hoe mooi is dat 🙂

 

Lees verder
Lees verder

Zienswijzen Gebiedsontwikkeling WTC/Cambuur

De gebiedsontwikkeling WTC/Cambuur blijft Wijkbelang Westeinde een mooi plan vinden, maar onze zorgen blijven:

 • De verkeersafwikkeling op het kruispunt Harlingerstraatweg-Slauerhofweg bij Crystalic.
 • Te verwachten parkeerhinder in de wijk.
 • De toekomst van ons winkelcentrum.

De zorgen over de parkeerhinder zijn wel een beetje weggenomen door harde toezeggingen van Cambuurzijde dat Westeinde door toezichthouders zal worden afgesloten (inclusief de wegen vanaf de Valeriusstraat) bij wedstrijden van Cambuur. De door ons gevraagde integrale aanpak van de kruising bij Crystalic en de verkeersafwikkeling tussen deze kruising en het Europaplein is uit de business-case gehaald (onbespreekbaar!) en maakt dus ook niet deel uit van het bestemmingsplan. Dat geeft tijd en ruimte en de eerste gesprekken hierover hebben plaatsgevonden.

‘Wij beschouwen het als een positieve ontwikkeling en zien het als een verrijking voor de stad. Dat neemt niet weg, dat de beoogde komst van twee grote supermarkten, ons grote zorgen blijft baren. Dat is de reden waarom wij gemeend hebben zienswijzen te moeten indienen. Onze zienswijzen hebben betrekking op onderdelen van het ontwerpbestemmingsplan’, Dit staat in de zienswijzen Wijkbelang Westeinde Leeuwarden tegen ontwerpbestemmingsplan Leeuwarden – Gebiedsontwikkeling WTC/Cambuur aan de leden van de gemeenteraad van 4 juni 2019.

Met supermarkten met minder winkeloppervlak (wvo) dan beoogd in het WTC/Cambuur-project maken buurtsupers in de wijk Westeinde meer kans te overleven. Met 750 vierkante meter minder aan wvo voor de Lidl en Jumbo bij WTC/Cambuur en een grotere nieuwe Poiesz in de wijk ontstaat er een betere supermarktstructuur.

Lees hier de zienswijzen

Lees verder