Campagne houtrook

Jaarlijks voert de gemeente Leeuwarden een campagne over houtrook. Het stoken van hout is slecht voor het milieu en voor de inwoners van onze gemeente. Met de houtrook-campagne wil de gemeente aandacht geven aan dit probleem en mensen bewust maken van de schadelijke effecten van het stoken van hout.

Heb je in je huis een open haard of houtkachel? Dan is het in de koude maanden aantrekkelijk om te gaan stoken. Toch moedigt de gemeente het gebruik van een open haard en houtkachel niet aan. Het stoken van hout is ongezond voor de luchtkwaliteit in je huis én in je omgeving. Dit komt omdat de rook van hout schadelijke stoffen bevat. Dat zorgt voor ongezonde lucht.

De rook en de geur die bij het stoken vrijkomt, zorgen vooral bij kwetsbare groepen voor gezondheidsklachten. Zoals mensen met een longziekte of astma, ouderen en kinderen. Zij kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of krijgen een slechtere longfunctie. Maar ook bij andere mensen kunnen door houtrook gezondheidsklachten ontstaan. Je ziet de schadelijke stoffen niet, maar ze zijn er wel. De gemeente adviseert daarom om geen hout te stoken.

Soms is stoken nóg schadelijker, dit heeft te maken met de luchtkwaliteit en de windkracht. Op www.stookwijzer.nu kun je zien wat het huidige stookadvies is bij jou in de buurt. Zo weet je wanneer het vuur zéker moet uitblijven!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑