Zondag 25 november – Filmspecial met High Tea en concertfilm

Filmspecial

Filmspecial

Op zondag 25 november gaan de deuren van Eeltsje’s Hiem open voor een bijzondere najaars-filmspecial: het celloconcert van Antonín Dvorák. Natuurlijk is Gabriël Vriens present om het muziekstuk van deskundig commentaar te voorzien.

Bij deze special hoort een heerlijke High Tea.

Volgens velen de mooiste compositie voor cello. Dvorák was in 1891 door de directrice van het conservatorium in New York gevraagd om naar Amerika te komen. Zijn compositiekwaliteiten met de Tsjechische accenten konden helpen om de Amerikaanse studenten en componisten hun eigen – Amerikaanse – stijl te vinden.  Dvorák verbleef ca. 2,5 jaar in Amerika.

Zijn verblijf in Amerika was niet zonder heimwee en dat hoor je ook deels terug in zijn gevoelige melodieën in het celloconcert. Tijdens het componeren van dit werk was zijn geliefde schoonzus in Tsjechië ernstig ziek en toen was de afstand naar het vaderland pijnlijk duidelijk. Als hommage aan die schoonzus heeft Dvorák een deel van een eerder gecomponeerd lied opgenomen in het langzame deel van het celloconcert. Dat lied van Dvorák was een favoriet van haar.

We luisteren naar een uitvoering met als celliste Natalia Gutman en het Philadelphia Orchestra o.l.v. Wolfgang Sawallisch.

En daarna kijken we naar een uitvoering met de cellist Mischa Maisky en het Praags Symphony Orkest o.l.v. Libor Pesek.

Plaats: Eeltsje’s Hiem.
Datum en tijd: zondag 25 november van 14.00 tot 17.00 uur.
Kosten: € 13,00 per persoon, incl. High Tea. (Op vertoon van de lidmaatschapskaart € 2,00 korting.)
Aanmelding: uiterlijk donderdag 22 november bij l.bouwens1@upcmail.nl.