Over de straatverlichting van Westeinde

Westeinde

(Tekst: Gemeente Leeuwarden)

Geachte bewoners van Westeinde,

Voor de zomer is de gemeente Leeuwarden gestart met het vervangen en vernieuwen van de  straatverlichting in Westeinde. Een groot deel van de verlichting in de wijk was verouderd en toe aan vervanging dan wel vernieuwing. Er is daarom een nieuw lichtplan voor de wijk gemaakt.

Er zijn complete lantaarnpalen vervangen en in een aantal gevallen zijn alleen armaturen of lampen vervangen. Maar er is ook een aantal lantaarnpalen verwijderd op plaatsen waar dat kon. Dit is besloten op basis van de proef ‘Het Donker Belicht’ dat eerder in de wijk heeft plaatsgevonden. Op basis van de reacties op deze proef vanuit uw wijk, een eigen inventarisatie door de gemeente en de noodzaak tot vervanging  zijn we tot het nieuwe verlichtingsplan gekomen. In het nieuwe lichtplan wordt het licht meer naar beneden gericht, en daardoor wordt alleen daar verlicht waar nodig en gewenst. De gemeente is nog met Wijkbelang Westeinde in gesprek om het lichtbeeld aan de Douwe Kalmaleane verder te optimaliseren.

De hele wijk is voorzien van LED verlichting. Door deze vervangingen besparen we op energie- en onderhoudskosten. Er branden minder lampen, de LED lampen zijn energiezuinig en gaan veel langer mee. Dit vermindert de kans op storingen en is ook nog eens beter voor het milieu. Bovendien kan de verlichting van de nieuwe armaturen worden gedimd. Dat gebeurt volgens het standaard dimprotocol dat de gemeente hanteert. Het protocol houdt in dat tussen 23.00u en 06.00uur de verlichting op aantal plaatsen wordt gedimd. De lampen branden dan 50% van het maximale vermogen. Het nieuwe verlichtingsplan in Westeinde draagt bij aan de doelstelling van de gemeente Leeuwarden om in 2020 gemeente breed 10% energiebesparing te realiseren. Westeinde is de eerste wijk in Leeuwarden die compleet wordt verlicht met LED en is daarmee klaar voor de toekomst.

NB.

De commissie Leefomgeving wil nog een evaluatiegesprek met de verantwoordelijke ambtenaar hebben over de straatverlichting omdat er hier en daar nog wat puntjes en punten voor verbetering vatbaar zijn.