Ernstig zieke kinderen één dag piloot op Vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden

Op zaterdag 17 juni 2017 komt voor 60 chronisch zieke – en gehandicapte kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar een droom uit als zij voor één keer in hun leven zelf een vliegtuig mogen besturen en daarmee een echte Hoogvlieger worden. Deze jeugdige piloten-in-de-dop zijn door Stichting Hoogvliegers uitgenodigd om die dag op Vliegbasis Leeuwarden onder begeleiding van ervaren piloten een vlucht te komen maken, daarbij vergezeld door ouders/verzorgers en broertjes/zusjes.

Dankzij de inzet van het eigen ambulancevliegtuig van Stichting Hoogvliegers kunnen ook bedlegerige kinderen deze vlucht maken.

Elk kind krijgt na afloop van zijn of haar vlucht een vliegbrevet uitgereikt.

Naast vliegen kunnen de kinderen op de Hoogvliegerdag nog aan vele andere activiteiten deelnemen. Zo kunnen zij verschillende gevechtsvliegtuigen en ook een heuse NH90 gevechtshelikopter bekijken, zijn er modelvliegtuigen, kunnen zij uitgebreid oefenen op vliegsimulatoren, is er een springkussen, mogen ze met de brandweer op pad en rijden ze in heuse vrachtauto’s rondje om de vliegbasis met een tussenstop bij de verkeerstoren. Rond het middaguur wordt met alles wat rijdt, licht geeft en geluid maakt een runway-run gedaan.

Deze dag wordt ook dit jaar weer tot stand gebracht in nauwe samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht en met medewerking van de Koninklijke Marechaussee, Douane, Verkeersschool B. Knol, HCC Flightsimclub Leeuwarden, NoRiskIT, modelvliegclub LLC ‘Aeria’, de Dutch Hawker Foundation, Lions Leeuwarden, Air Combat Europe en Pascal’s attractieverhuur. Ruim 50 vrijwilligers van zowel de Koninklijke Luchtmacht als Stichting Hoogvliegers zijn tijdens deze dag actief om kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen.

De vluchten worden uitgevoerd met ca. 19 sportvliegtuigjes, afkomstig van vliegvelden verspreid over heel Nederland. In de omgeving van Leeuwarden zal tijdens deze Hoogvliegerdag dan ook een toename waarneembaar zijn van vluchten met dergelijke vliegtuigjes. Klachten over geluidhinder kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/onderwerpen /vliegbewegingen-en-oefeningen of via het gratis nummer 0800-0226033.

Over Stichting Hoogvliegers

Stichting Hoogvliegers bestaat dit jaar 10 jaar en heeft in ieder jaar van haar bestaan bijna 1.000 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar, die chronisch ziek zijn of een beperking hebben, een unieke dag laten beleven door ze te laten vliegen in een helikopter of vliegtuig. Even een dag niet denken aan het ziek zijn, maar aan het recht houden van hun toestel – want als de omstandigheden het toelaten, dan mogen ze tijdens hun vlucht zelf sturen. Inmiddels mogen ruim 8.000 kinderen zich een echte Hoogvlieger noemen.

Hoogvliegerdagen

Hoogvliegers vliegen het hele jaar door. Op vrijwel alle vliegvelden in Nederland worden jaarlijks Hoogvliegerdagen georganiseerd, waar grote groepen kinderen met elkaar een leuke dag aangeboden krijgen. Samen met brandweer, politie, stoere vrachtwagens, limousines, sportauto’s en vooral helikopters en vliegtuigen beleven ze een geweldig avontuur. Door de aanschaf van een ambulancevliegtuig in 2011 werd het mogelijk om ook bedlegerige kinderen met een speciale brancard zo’n onvergetelijke dag te bezorgen. Daarnaast worden ook Individuele Hoogvliegerdagen georganiseerd, waarbij een kind wordt gekoppeld aan een piloot die vliegt vanaf een vliegveld in hun eigen buurt. Zo kan elke dag, en door heel Nederland, met de kinderen worden gevlogen.