Wijkbelang Westeinde

Charlotte’s ingemaakte courgettes

Charlotte websRGB

In de laatste editie van de BuitenWesten deelde Charlotte Oosterop haar recept voor ingelegde courgettes. Courgettes zijn nu volop te koop en voor héél weinig geld heb je dan vijf potjes van die verrukkelijke courgettes in zoetzuur. In de komende editie deelt Marleen Adema haar zomerse wraps die snel gemaakt zijn, en daarom ideaal voor mooie nazomeravonden. Nog even geduld 🙂

Wat heb je nodig voor courgettes in zoetzuur: 1 kilo courgettes, 2 uien, 3 eetl. zout, 500 ml. azijn of (liefst) appelazijn, 300 gr. suiker, 2 theel. kurkuma, 3 theel. mosterdzaad en 5 brandschone middelgrote glazen jampotten.

Was de courgettes. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd de courgettes in kleine blokjes. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Meng de courgetteblokjes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Laat het geheel enkele uren staan. Schep de groentes in een vergiet, spoel ze goed af en laat ze uitlekken. Breng in een grote pan de overige ingrediënten aan de kook. Laat dit mengsel enige minuten koken en voeg de courgettes en de uien toe. Breng alles weer aan de kook en laat het vijf minuten koken. Schep de groentes over in schone potten, en vul de potten tot aan de rand met het hete kookvocht. Sluit de potten af met het deksel, zet ze ondersteboven en laat ze afkoelen.

Het zoetzuur is het lekkerst als je het minimaal drie weken laat intrekken. De ingelegde courgette is een jaar houdbaar, dus kun je er op een later tijdstip ook van genieten. Het is een smakelijk bijgerecht bij oosterse gerechten.

Foto: Siska Alkema